С областен конкурс за изява на млади таланти завърши инициативата “Живот без дрога и без агресия“, организирана от ОДМВР-Смолян

Различни дейности в рамките на инициативата са насочени към превенция на употребата на наркотици и срещу насилието сред младите хора;проявите приключиха вчера с  областен конкурс за изява на млади таланти на сцената на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов”

Кулминацията на серията прояви в рамките на инициативата, която стартира през февруари бе областният конкурс за изява на млади таланти, който се проведе вчера на сцената на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов” в Смолян. Ученици, родители, жители и гости на града се насладиха на изявите на млади и талантливи ученици от СОУ “Антим І” – Златоград, СОУ „Христо Ботев” – Девин и ОУ “Иван Вазов” – Смолян, които се представиха блестящо с вдъхновяващи авторски музикални изпълнения и театрални етюди.
Конкурсът откри директорът на ОДМВР–Смолян старши комисар Николай Димов, който отбеляза, че проблемите за наркотиците и агресията сред младите хора са тревожни за обществеността и в Смолянска област. Това е поводът да организираме инициативата, тъй като общуването и дискусията по обществено значими въпроси е най-добрата превенция и част от приоритетите на ОДМВР – Смолян. Старши комисар Николай Димов благодари за сътрудничество и партньорството с държавните институции, областна администрация, общинските комисии, местната власт и гражданите, без които реализирането на конкурса е немислимо.
Тричленно жури от експерти по актьорско майсторство, пеене и спортни танци оцени изпълненията на талантите. В състава му бяха преподаватели от Обединения детски комплекс – Смолян.
В категорията за музикално изпълнение първа награда получи Стефан Сариев, ученик от 11 клас, СОУ “Антим І” – Златоград с авторското си парче за китара “Just once”. Той обра овациите на публиката, заради уникалното сценично присъствие и комбинацията от качества на истинска звезда, мигновено стана любимец на зрителите.
Втора награда за музикално изпълнение взе група “Усмивки”, ученици от 6 клас, СОУ “Христо Ботев”. Освен с авторски текст на песента “Живот без дрога и агресия” и акапелното изпълнение, групата спечели публиката и със сценично поведение.
В категорията за театрален етюд журито определи първа награда за най-добро актьорско изпълнение на “Пътят на наркомана”, с атрактивното участие на осмокласници от СОУ “Христо Ботев” – Девин.
Момичета и момчета от Шесто основно училище “Иван Вазов” – Смолян грабнаха награда за най-ярко послание в театралния  етюд “Аз мога”.
Награда за най-добър сценарий бе дадена за етюда “Едно ненаписано домашно”, разигран и представен от ученици от СОУ “Антим І” –  Златоград.
За официално лого на инициативата бе обявен facebook статусът на Василия Андреева, ученичка от СОУ “Христо Ботев” – Девин, получил най-много харесвания в социалната мрежа и отличен в интернет надпреварата.
Всички участниците в конкурса получиха възторжената подкрепа на публиката, която бурно ги аплодира.Те отнесоха и специални награди – плакети и грамоти, както и предметни награди, осигурени от Общинския съвет по наркотични вещества към община Смолян. Представители от институциите – партньори в инициативата, връчиха наградите на победителите и им пожелаха много здраве, късмет и още много поводи за усмивки и радост.

Инициативата на областна дирекция на МВР – Смолян под надслов “ЖИВОТ БЕЗ ДРОГА И БЕЗ АГРЕСИЯ” се реализира със съдействието на Регионален инспекторат по образование – гр. Смолян, като съорганизатори са Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетните от област Смолян, областен съвет на Българския футболен съюз – Смолян. Партньори са община Смолян, Обединен детски комплекс – Смолян, Регионална здравна инспекция – Смолян и Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” – Смолян, под патронажа на областен управител на област Смолян  Недялко Славов.