Приключи Десетото юбилейно издание на Детска полицейска академия в Алфатар

Повече от три часа централният площад и игрището бяха арена на многобройни състезателни игри, надпревари, демонстрации и концертни изяви

В тазгодишното издание на Академията взеха участие ученици от ОУ „Христо Ботев” – Алфатар, ОУ „Цанко Церковски” – село Средище и ОУ „Георги Сава Раковски” – село Ситово. Днес пред многобройната публика те първоначално показаха нивото на теоретичната си подготовка, решавайки тест, а след това демонстрираха на практика как се дактилоскопират пръстови отпечатъци и изпробваха мерника си в стрелба с въздушна пушка. Жури, председателствано от началника на сектор „Охранителна полиция” при РУ-Силистра главен инспектор Димо Василев, определи победителя: отборът на ОУ „Георги Сава Раковски” – село Ситово, следван от отборите на ОУ „Цанко Церковски” – село Средище и ОУ „Христо Ботев” – Алфатар.
Всички деца, успешно завършили обучението си в Детска полицейска академия, получиха дипломи от началника на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.  На юбилейната годишнина всеки от отборите засади по едно дръвче, осигурени от полицейските служители, обслужващи община Алфатар. Служителите на реда  и направиха дар и на местното училище – портрет на Дякона Васил Левски.
За личния им принос в осъществяването на Детска полицейска академия кметът на община Алфатар Янка Господинова и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров бяха отличени с плакети и благодарствени адреси, връчени от директора на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров.
Програмата продължи с празничен концерт в изпълнение на децата от ЦДГ „Щастливо детство” и ОУ „Христо Ботев”, а след това се пренесе на градското игрище, където тактическият отряд на ОДМВР-Силистра разигра преследване, обезвреждане и задържане на опасни престъпници, придружени с престрелка. Полицейските кучета Акса и Арон получиха заслужени аплодисменти за отличното изпълнение на задачите, поставени от техните водачи. В демонстрациите участва и граничарското куче Гого, което се справи безпогрешно с откриването на взривни вещества.
Полет на самолет, който разпръсна лакомства и топки над участниците, бе специалният дар-изненада от кмета Янка Господинова към участниците по случай Международния ден на детето – 1 юни. На финала – за всички деца имаше вкусна торта с логото на Академията.
На събитието присъстваха директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров, кметът на община Кайнарджа Любен Сивев, зам.-кметът на община Ситово Галина Йорданова, представители на местния бизнес, педагози.