ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСЕН СЕКС

 

  • КАК ХИВ СЕ ПРЕДАВА ПО ВРЕМЕ НА СЕКС?
  • ПРАКТИКИ, КОИТО НОСЯТ РИСК
  • НЕ ДОТАМ ОПАСНИ ПРАКТИКИ
  • БЕЗОПАСНИ ПРАКТИКИ
  • А АКО И ДВАМАТА ПАРТНЬОРИ СА ВЕЧЕ ХИВ-ПОЗИТИВНИ?
  • БЪДИ НАЯСНО КАКВО ПРАВИШ
  • ПОСТАВИ СИ ОГРАНИЧЕНИЯ
  • В ОСНОВНИ ЛИНИИИ

 


КАК ХИВ СЕ ПРЕДАВА ПО ВРЕМЕ НА СЕКС?

За да се пренесе ХИВ по време на секс, вирусът, намиращ се в кръвта или половите секрети трябва да попадне в чуждо тяло. Половите секрети се отделят от пениса или вагината преди, по време или след оргазъм. ХИВ може да бъде пренесен ако секрети, съдържащи вируса, проникнат в нечие тяло.

ХИВ не може да бъде предаден ако няма ХИВ-инфекция. Ако и ти и партньорът ти сте ХИВ-негативни, то тогава няма риск. „Неоткриваем” вирусен товар НЕ означава, че вече не си ХИВ-позитивен. Ако няма контакт с кръв или полови секрети, то тогава няма риск. За да стане заразяване, ХИВ трябва да попадне в тялото.

Следването на препоръките за по-безопасен секс е начин да се намали рискът от разпространението на ХИВ при сексуалните контакти.


ПРАКТИКИ, КОИТО НОСЯТ РИСК

Незащитеният секс носи висок риск от заразяване с ХИВ. Рискът е най-голям, когато кръв или полови секрети влязат в контакт с меките, влажни области (лигавици) в ректума, вагината, устата, носа или на върха на пениса. Тези области лесно могат да бъдат повредени, което дава възможност на ХИВ да проникне в организма.
Вагиналният и аналният незащитен (без презерватив) секс носят висок риск. Полови секрети проникват в тялото и там, където пенисът е въведен, той може да предизвика малки разкъсвания, които от своя страна повишават опасността
от заразяване. Рискът за приемащия партньор е по-голям, въпреки че ХИВ може да проникне в тялото през пениса, особено ако той е дълго време в контакт с кръв или вагинални секрети, съдържащи ХИВ или по него има открити ранички.


НЕ ДОТАМ ОПАСНИ ПРАКТИКИ

Повечето сексуални практики носят известен риск от заразяване. За да бъде този риск намален, е необходимо да се направи така, че кръв или полови секрети не попадат в твоето тяло.
Оглеждай редовно тялото си. Ранички, възпаления или кървящи венци повишават риска от заразяване. Дори миниатюрни наранявания предоставят възможност на ХИВ да атакува твоето тяло.
Използвай изкуствени прегради, за да избегнеш контакт с кръв или полови секрети. Помни, че естествената защита на тялото е кожата. Ако нямаш раничики или възпаления, кожата ти ще те предпази от заразяване. В редки случаи обаче, ХИВ може да проникне в тялото през здрави лигавици. Рискът от заразяване е многократно по-голям ако лигавиците са увредени.

Най-често употребяваната от мъжете изкуствена преграда е презервативът. Може да се използва и женски презерватив за предпазване на вагината или ректума по време на полов акт. В листовка 153 има повече информация относно презервативите.

Лубрикантите (смазка) могат да повишат сексуалната стимулация. Те, също така, намаляват опасността от скъсване на презерватива или друга изкуствена преграда. Смазките на основата на масло, като вазелин, кремове или масла, могат да повредят презерватива или която и да е друга изкуствена преграда, произведена от латекс. Необходимо е да се ползват лубриканти на водна основа.
Оралният секс (френска любов) носи определен риск от заразяване, особено ако половите секрети попаднат в устата и ако имаш кървящи венци или ранички. Латексова или найлонова обвивка върху вагината или презерватив на пениса могат да бъдат използвани като прегради при орален секс. Презервативите без смазка са най-добри за орален секс, тъй като повечето смазки имат неприятен вкус.


БЕЗОПАСНИ ПРАКТИКИ

Безопасните практики не носят риск от заразяване. Въздържанието от секс е напълно безопасно. Сексът само с един партньор е безопасен, стига никой от двамата да не е ХИВ-позитивен, няма “извънбрачни” връзки или ползва чужди прибори за инжектиране на наркотици. Вж. листовка 154.

Сексуални фантазии, самозадоволяване, телефонен секс и не-сексуален масаж са напълно безопасни практики. При тези дейности се избягва контакт с кръв или полови секрети и поради тази причина няма опасност от пренасяне на ХИВ.

Ако искаш да “играеш насигурно”, подхождай към всеки полов акт така, сякаш партньорът ти е ХИВ-позитивен. Не може да се каже дали даден човек е ХИВ-позитивен по това как той или тя изглеждат.

Дори хора с отрицателни резултати от теста могат да бъдат ХИВ-позитивни. Може да са се заразили след теста или да са все още в прозоречния период.


А АКО И ДВАМАТА ПАРТНЬОРИ СА ВЕЧЕ ХИВ-ПОЗИТИВНИ?

Някои хора, които са вече инфектирани, не смятат за нужно да вземат предпазни средства, когато имат полови контакти с други ХИВ-позитивни хора. Противно на тази нагласа обаче, трябва да се каже, че дори и в тези случаи е много важно да се “играе насигурно”. Това е така, защото при незащитен полов контакт може да се заразиш с някоя друга болест, предавана по полов път, като например сифилис или херпес. Ако вече си заразен с ХИВ, протичането на тези заболявания е по-тежко и може да доведе до допълнителни усложнения.
Също така може да се “ре-инфектираш” (заразиш повторно) с различен щам (разновидност) на ХИВ. Тази нова разновидност на ХИВ може да не се повлиява от медикаментите, които вземаш. Тя може да е резистентна и към други антиретровирусни медикаменти, което ще направи твоето лечение много трудно. Ето защо ползването на предпазни средства при секс е винаги разумно и отговорно действие.


БЪДИ НАЯСНО КАКВО ПРАВИШ

Употребата на алкохол или наркотици преди или по време на секс увеличава многократно шансовете да не ползваш предпазни средства. Ето защо е много важно да внимаваш ако си употребил алкохол или наркотици.


ПОСТАВИ СИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Реши какъв риск си склонен да поемеш. Прецени каква степен на защита би искал при различните сексуални практики. Преди секс:

• Обмисли кой е най-ниско рисковият начин да направиш това, което искаш
• Постави си ограничения
• Набави определено количество презервативи или други изкуствени прегради и смазка и ги постави там, откъдето ще ти е най-удобно да ги вземеш по време на половия акт
• Говори с партньора/партньорите ти, за да са наясно и те с ограниченията, които ти поставяш

Придържай се към ограниченията. Не позволявай алкохол, наркотици или много привлекателен партньор да те поставят в ситуация, в която забравяш да се предпазваш.
Можеш да се заразиш с ХИВ по време на полов акт. Сексът е безопасен само ако и двамата партньори са ХИВ-негативни или няма кръв, полови секрети, както и какъвто и да е начин ХИВ да е проникнал в тялото на партньора. Можеш да намалиш риска от заразяване ако избягваш рисковите практики или
ако ползваш изкуствени бариери като презервативи. Постави си ограничения и се придържай към тях.