Детско полицейско управление

Стартира първото Детско полицейско управление в столичния район „Възраждане“

Инициативата, която се реализира от столичното Трето РУ, се фокусира върху превенция на насилието, агресията и противообществените прояви на подрастващите.

По време на официалната церемония, която се състоя в 46 ОУ „Константин Фотинов“, началникът на Трето РУ комисар Калоян Милтенов и директорът на учебното заведение Маргарита Грънчарова подписаха споразумение за партньорство. С документа страните приемат партньорска ангажираност както при организацията на обучението в Детско полицейско управление, така и по отношение на сътрудничеството с държавни институции, неправителствени организации, съмишленици, родители и общественост за устойчивост на инициативата и бъдещото развитие на малките доброволци.

Инициатива на ГД „Национална полиция“, която се реализира на територията на район „Възраждане“ от Трето РУ – СДВР, е изключително полезна и навременна. Тя дава възможност за превенция на насилието, агресията и противообществените прояви, утвърждава ценностно отношение към законите на Република България и повишава доверието към полицията, каза в приветствието си кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Тя уточни, че в инициативата се включват повече от 50 деца доброволци. Те ще се научат да работят в екип, ще се научат на безопасно поведение и на вземане на адекватни решения в трудни ситуации на отговорност към собствените си действия, уважение и зачитане на човешкото достойнство.

Малките полицаи-доброволци от 3-и и 5-и клас тържествено обещаха: Да уважават и защитават хората, да познават и спазват законите и да не се примиряват с нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за своите постъпки, да развиват уменията си, да овладяват гнева и страха, да бъдат  вежливи и добронамерени, да познават своите права и задължения, да отстояват правата си, без да засягат правата на другите, да не отминават зов за помощ и винаги да бъда готови да помагат на хора в беда,  да допринасят за приятелството и партньорството в детския полицейски екип и да вярват в себе си и никога да не се предават. „За да има справедливост, за да има спокойни и усмихнати хора, за да различаваме доброто от злото, за да бъде нашият свят по-човечен, за да бъде нашият свят без риск, затова ние днес сме тук!“

Кметът на район „Възраждане“ награди победителя от конкурса за лого на Детското полицейско управление на 46 ОУ „Константин Фотинов“ – петокласничката Йоанна Неделчева.

Малчуганите бяха изключително впечатлени от демонстрацията на конните полицаи и 6-годишното полицейско куче Бруно, от полицейската техника и възможността да се качат в полицейска кола и да се срещнат с полицаи от Специализираните полицейски сили на СДВР.

Официални гости на събитието бяха комисар Борислав Муеров – началник отдел „Охранителна полиция“ на СДВР, старши инспектор Виолета Аланджийска – началник група „Детска престъпност“ на СДВР, главен инспектор Тодор Иванов – началник „Охранителна полиция“ на Трето РУ, старши инспектор Недьо Тодоров от сектор „Криминална полиция“, Борислав Борисов – общински съветник, доц. Нина Белова – преподавател в Института по криминология, Татяна Досева – директор на Националният дворец на децата и представители на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ на Столичната община.