„Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“

Над 300 ученици от пети клас участваха в игрите на състезанието

На 8 юни 2017 г. от 10:00 часа, в зала „Пленарна“ на Община Варна се проведе състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна.

Състезанието отбеляза началото на лятната ваканция на децата и е заключителен етап на Националната програма „Работа на полицията в училище“, стартирала на територията на ОД на МВР – Варна през 2001 година. Целта му бе да популяризира превантивната работа на полицейските служители в училищата.

Участници в тазгодишното състезание бяха петокласници от 10 варненски училища – ОУ „Цар Симеон I”, СУ „Димчо Дебелянов”, ОУ „Ангел Кънчев”, ОУ „Захари Стоянов”, ОУ „Добри Чинтулов”, ОУ „Гео Милев”, ОУ „Стоян Михайловски”, СУ „Любен Каравелов”, ОУ „Панайот Волов”, ЧСУ „Юрий Гагарин” при СОК Камчия.

В продължение на два часа над 300 ученици от пети клас участваха вигрите на състезанието, като отговаряха на въпроси по законите за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и за закрила на детето; работиха по тематична кръстословица, подреждане на пъзели (пътни знаци), попълване на „електронна листовка“ и др. Във всички игри помощници на участниците бяха инспекторите детска педагогическа стая и районните инспектори. За отлични знания и умения във викторината учениците бяха отличени с награди от Община Варна.

Чрез състезанието се видяха постигнатите резултати в работата с учениците по Националната програма „Работа на полицията в училище”. Тя е всеобхватен инструмент за обща превенция на непроявени деца и намира много добър прием от страна на родители, училищни власти и общественост. С участието си в игрите децата демонстрираха познанията си, че могат да играят безопасно през лятото, да реагират в опасни ситуации и че познават правилата за движение по пътищата. В помощ на сцената им бяха инспекторите от детската педагогическа стая, полицейски инспектори и полицаи от сектор „Пътна полиция”.

Гости на събитието от Главна дирекция „Национална полиция” бяха инспекторите от сектор „Детска престъпност” Десислава Цанкова и Петър Петров, които връчиха специални награди за всяко училище и грамота от главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП на МВР. Състезанието беше открито от Г-н Тодор Иванов – заместник кмет на община Варна, който поздрави децата и даде старт на състезанието. В залата присъстваха комисар Цветан Пировски – началник на отдел „Криминална полиция”, гл. инспектор Илиян Илиев – началник сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, Константин Томанов – Секретар на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и представители на: Окръжен съд – Варна, Районен съд – Варна, Окръжна прокуратура – Варна, Районна прокуратура – Варна, Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, РУО – Варна, дирекция „Социално подпомагане”, районни кметове и други.

 

12 92

 

10

11