Млади полицаи разкриха грабеж в градския парк на Ямбол

Да разкрият извършителя на грабежа беше задачата на деца, които влязоха в ролята полицаи.
Този сценарий ще бъде използван и в обучението в Детските полицейски управления.

 След постъпване на сигнал от ямболска жителка за извършен, спрямо нея грабеж на главната алея в градския парк, незабавно към мястото е изпратен автопатрул. Своевременно беше сформиран разследващ екип „137“, съставен от 15 деца, който проведе разследване под надзора на служители от ОД МВР – Ямбол, представители на различни служби и бдителните погледи на техни връстници. На местопроизшествието малките представители на охранителна полиция умело събраха първоначалната информация от потърпевшата и свидетели на инцидента. Разпоредени бяха заградителни мероприятия в района на градския парк. Част от охранителните полицаи останаха на място, за да запазят местопроизшествието и да подпомогнат разследващите, а криминалистите се насочиха по посока на бягството на извършителя. Издирването даде резултати и след разговор със свидетел – жена, седяща на пейка  пред мостчето на Розариума, младите криминалисти откриха първите следи, оставени вероятно от извършителя. Те сигнализираха младите си колеги – експерти от Научно-техническата лаборатория /НТЛ/ и разследващите. Откритите  веществени доказателства бяха запазени и иззети по надлежен ред. В резултат на проведените бързи оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия и с помощта на полицейско куче, младите полицаи установиха и задържаха извършителя на престъплението. При обиска у него се намериха предмети, описани от потърпевшата. Задържаният беше конвоиран до полицията, където работата по случая продължава.

    Занятието, с участието на деца, беше част от инициативите на ОДМВР Ямбол, посветени на професионалния празник на МВР – 5 юли и 137-годишнината от създаването на Министерството. Малко преди демонстративното занятие за разкриването на грабежа на велоплощадката до ОУ „Л.Каравелов“ беше проведено състезание по приложно колоездене с участието на деца до 11 години. на деца, беше част от инициативите на ОДМВР Ямбол, посветени на професионалния празник на МВР – 5 юли и 137-годишнината от създаването на Министерството.

Малко преди демонстративното занятие за разкриването на грабежа на велоплощадката до ОУ „Л.Каравелов“ беше проведено състезание по приложно колоездене с участието на деца до 11 години.