Инспекторите на Детски педагогически стаи отбелязаха своя 50-годишен юбилей

На основание “Закон за борба против детската престъпност”  от 1958 г. се създават Детските педагогически стаи към Народните съвети. След осемгодишен период с Разпореждане № 67 на Министерския съвет от 14.04.1966 г. ДПС преминават на ръководство и контрол към МВР.

Във връзка с 50-годишнината от преминаването на Детските педагогически стаи към МВР на 19.05.2016 г. в сградата на ГДНП се проведе тържествена церемония.

Главният секретар на МВР Георги Костов поздрави бившите и настоящи инспектори от ДПС със следните думи: “Убеден съм, че днес е ден на заслужена гордост от Вашата работа и начало на бъдещи успехи. Вашата работа е изключително трудна и отговорна и само човек, който не се е докосвал до нея, не би могъл да я оцени, посочи главният секретар на МВР, връчвайки поздравителен адрес от политическото и професионално ръководство на МВР, подписан от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

С топли думи и благодарност към безценния труд на инспекторите се обърнаха директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски и секретарят на Националния съвет по превенция на престъпността Лилия Борисова.

Бяха връчени поздравителни адреси от директора на ГДНП, представители на МОН, ДАЗД, ЦКБППМН, Главния прокурор на Р. България, началника на РИО МОН-гр.София и ИСДП.

Поздравления за тържеството отправиха и други партньори от неправителствения сектор- ЕКПАТ – България, Фондация “Асоциация Анимус”, Фондация ”Център Надя”, доц. д-р Георги Петров, г-н Стефан Иванов-бивш началник на сектор “Детска престъпност” в ГДНП и др.

Особено затрогващо бе изказването на доайена на Детските педагогически стаи Мария Великова, работила като инспектор от 1966 до 1992 г., която изправи гостите и бившите и настоящи инспектори от цялата страна на крака.

В края на церемонията на дългогодишни ИДПС и партньори, ангажирани с проблемите на подрастващите, бяха връчени плакети от главен комисар Христо Терзийски.