Детски полицейски управления стартираха във В. Търново, Свищов и Килифарево

 

Днес се проведоха първите лекции в Детските полицейски управления във В. Търново,  Свищов и Килифарево. Инициативата се реализира с третокласници от СУ „Николай Катранов” в крайдунавския град, СУ „Вела Благоева” в старата столица и ОУ „Н. Рилски” в Килифарево и е част от Националната програма „Детско полицейско управление”, чийто официален старт бе даден през май тази година.
Инспектори Детска педагогическа стая и униформени от Охранителна полиция запознаха децата с униформата и отличителните знаци на полицейския служител, как, къде и в какви ситуации може да бъде потърсен той.
През следващите месеци предстои малките полицаи да се запознаят по-подробно с дейността на служителите от Охранителна и Криминална полиция, спортното хулиганство и видовете наказания за него, защитни бойни техники и безопасност на движението.
Партньори по програмата са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, БЧК, Българска православна църква и др.
Националната програма „Детско полицейско управление” е инициатива на Министерството на вътрешните работи. Заложените теми и методически указания са разработени от група, в която влизат представители на МВР, Министерство на образованието и науката, Министерство на правосъдието, Български младежки червен кръст, Българска православна църква, Български туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, за справяне в трудни ситуации, в къщи, на училище и на улицата, за своите права и отговорности, за работата в екип, уважение и толерантност към другите.

12

Децата от детските полицейски управления в област В. Търново се запознаха със специфичните особености в облеклото и техническите средства на пътните полицаи

Отличителните белези на униформите на пътните полицаи и техническите средства, които използват в ежедневната си работа, бяха тема на вчерашните лекции в Детските полицейски управления в област В. Търново. Малчуганите с интерес наблюдаваха демонстрации на средствата, които използват пътните полицаи. Изключителен интерес проявиха към уреда за изпробване на водачите на автомобили за употреба на алкохол. Те разгледаха отблизо полицейския автомобил и съоръженията, използвани за обезопасяване и обработване на пътно транспортни произшествия.
Срещите на полицейските служители с децата се провеждат всяка седмица по график.

13

 

1414

 

Малчуганите от полицейско детско управление в област В. Търново се запознаха с основните техники на полицейска лична защита

Децата от полицейските детски управления в ОУ „Н. Рилски” – гр. Килифарево, СУ „Вела Благоева” – гр. В. Търново и СУ „Н. Катранов“ – гр. Свищов се запознаха днес с основните позиции, използвани при изучаването на техниките по карате, с етично поведение на обучаващите се по полицейска лична защита  и мерки за безопасност. Малчуганите гледаха с интерес демонстрациите на отделните техники и с удоволствие опитаха да пресъздадат някои от тях.

1617

 

18

Малчуганите от полицейските детски управленияв област В. Търново се запознаха с доброволци от БЧК. Лекция – въведение в темата „Оказване на долекарска помощ” изнесоха представителите на БЧК пред деца от полицейските детски управления в област В. Търново. Малчуганите се запознаха с доброволците в организацията, с историята на духчето „Хелфи”, което помага на изпаднали в беда и неговите приятели.
Те научиха видовете наранявания, разказаха за свои преживявания при които са пострадали и как им е била оказана помощ и същевременно се забавляваха изключително много с новите си приятели от Младежки български червен кръст.
В следващата лекция ще бъдат нагледно показани начините за оказване на долекарска помощ

18

Безопасно пресичане на пътното платно и поставянето на превръзка усвоиха децата от полицейските детски управления в област В. Търново

Безопасността на движение и Оказване на долекарска помощ при ухапване от куче са темите, които децата от полицейските детски управления в областта усвояваха тази седмица.  Малчуганите научиха, кой освен автомобилите се движи по пътното платно, кои са останалите участници в движението и начините за безопасно пресичане на пътното платно.
Освен това децата усвоиха видовете превръзки, наблюдаваха демонстрация на оказване на долекарска помощ при ухапване от куче. Доброволци от БЧК им показаха и как се спира кръвотечение  до пристигане на медицински екип.

20 21