Влизане на престъпник във вашия дом

Телефонен техник посещава дома на М. Вижда впечатляваща обстановка – богато обзавеждане, скъпи картини и гоблени, чува разговор между съпрузите, че се готвят да изкарат ваканция в известен международен курорт. Вечерта попада в компания, в която не познава част от хората, доведени от негови стари познати. По време на разговор, споделя видяното и чутото. Въпросният дом е разбит и всички скъпи вещи, включително и „добре укрити“ пари и валута, са откраднати именно докато семейството е на почивка. Разследването в този случай разкри извършителите, но по безспорен начин доказа, че непредпазливото поведение на стопаните и телефонния техник са дали достатъчна информация на крадците.

Внимателно допускайте непознати у дома, дори ако те се представят за служители на някакъв вид фирми и услуги или на полицията. Помолете ги да кажат имената и длъжността си и ако се усъмните в нещо, позвънете на работното им мястото. Проверете документите им и едва тогава ги пуснете вътре. Нека не забравяме, че слу­жителите на подобни фирми при някои от случаите могат да бъдат източници за информация за лица, които имат престъпни намерения.

При възможност, когато трябва да ви посетят служители, уговаряйте срещите си по телефона за точно определен час.

Не забравяйте да погледнете през шпионката и да попитате кой е. Когато пък се прибирате у дома, а детето ви е само, представете се ясно.

Ако през шпионката видите непознат, който не отговаря на молбата ви да се представи, не отваряте вратата. Въпросът ви може да подплаши престъпниците, които не са очаквали да има някой вкъщи по това време, и те ще се откажат от намеренията си.

Ако сте сами в къщи, при позвъняване на вратата не бива да казвате, че няма никой от възрастните вкъщи. Такава информация може да накара злосторниците да предприемат действия за насилствено проникване в дома.

Ако престъпниците настояват, че трябва да отворите вратата заради възникнал проблем (пожар, наводнение),   трябва веднага да  се обадите на родител.

Ако неканеният гост ви посети през нощта, когато сте оставили отворена тераса или прозорец, престорете се, че спите, не провокирайте престъпника с резки движения, дайте му спокойно да си замине.

Ако все пак хора с престъпни намерения са успели да влязат в дома ви, не се опитвайте да се борите с тях, няма нужда от героизъм. Каквото и да става, не заплашвайте нападателите, можете само да ги провокирате към ненужни жертви. Изпълнявайте това, което ви наредят и се опитайте да запомните лицата им, техни особености – диалект, видими белези, татуировки и други. Запомняйте до какви предмети са се докосвали, за да насочите полицията при търсене на дактилоскопни или други следи. Тези предмети в никакъв случай не пипайте и не позволявайте да бъдат пипани до идването на съответните органи.

В столичен квартал в дома на полицейски служител, макар и разположен на горен етаж, се промъкват крадци. Съпругата му се събужда и започва да следи поведението им без да се издава. Крадците пребъркват дрехите в антрето и обират няколко видимо разположени малки, но скъпи вещи, и се спускат през прозореца. В този момент съпругата събужда мъжа си, който бързо се ориентира, двамата изскачат на балкона и от там успяват да запомнят фигурите и автомобила на крадците. По тези данни крадците са разкрити и заловени след няколко дни. Между впрочем се оказва, че са взели и служебната карта и пистолета на служителя. Ако съпругата му не беше запазила самообладание и при събуждането се стигнеше до схватка, крадците щяха да бъдат в по-изгодна ситуация.

След заминаването на престъпниците, веднага съобщете на полицията за случилото се, напишете подробна жалба и се опитайте по-внимателно да се вгледате във фотоалбумите, които ще ви бъдат предложени от полицаите. Уточнете датата на снимките и помнете, че престъпниците често променят външността си, слагат очила, избръсват се или си пускат бради и мустаци.